Beszámoló

A Szent László Szakképző Iskola és Kollégium harmadik éve vesz részt sikeresen a Tempus Közalapítvány által meghirdetett mobilitási pályázatokon. A pályázat keretében három alkalommal vettek részt iskolánk tanulói Valenciai és egy alkalommal Lipcsei szakmai gyakorlaton.

Az első évben (2012-13-as tanév) 6 villanyszerelő és 6 rendszergazda tanuló töltött 3 hetet Valenciában. A második évben (2013-14) 6 villanyszerelő, 4 autószerelő, 4 fodrász és 2 magasépítő technikus tanuló utazhatott Valenciába, míg Lipcsében villanyszerelők, magasépítő technikusok és gépész technikusok gyakorlatoztak.

Az idei tanévben Valenciába utazott 6 villanyszerelő, 3 rendszergazda, 3 magasépítő technikus és 4 autószerelő tanuló. Egy hónapot töltöttek Valenciában, ahol két szálláson voltak elhelyezve. A két kísérőtanár (Talabos Gáborné és Simon Józsefné) segített a diákoknak megszervezni az utazást és a mindennapi életet. A bevásárlást, főzést, mosást, takarítást a diákok és kísérő tanárok közösen végezték.

A diákok vállalkozásoknál dolgoztak, így alkalmuk nyílott arra, hogy megismerjék a külföldi munkavégzés előnyeit és hátrányait. Meg kellett értetniük magukat idegen nyelvi környezetben, fejlődött a kommunikációs készségük és gyarapodott a szókincsük. Főként angolul kommunikáltak, de spanyolul is nagyon sokat tanultak. Egyes munkahelyeken segítségül kellett hívni az elektronikus szótárt, és ennek segítségével értették meg magukat a diákok.

A hétvégék is aktívan teltek. Szombaton és vasárnap közös kulturális programokon vett részt a csoport. Meglátogattuk a város nevezetességeit (Torres de Serranos, Selyembörze, Székesegyház, Biopark, Tudományok és Művészetek Városa, Mercado Central, Turia medre, Botanikus kert, Királyi kert, Mestalla stadion, Torreádor stadion, Északi pályaudvar), sétáltunk a kikötőben, fürödtünk a tengerben, napoztunk a strandon.

A kiutazást intenzív felkészítés előzte meg, amikor is a diákok megismerkedtek Spanyolország kultúrájával, történelmével, földrajzával, egy spanyol nyelvtanár segítségével pedig spanyolul tanultak.

A mobilitás 2014. október 19-én kezdődött, és november 16-án ért véget. Repülővel utaztunk, ami nagyon sok diák számára életre szóló élmény volt. Az utazás oda és vissza is 12-12 órát vett igénybe. November 17-én hajnal 4 órakor érkeztünk meg Szekszárdra, ahol az aggódó szülők boldogan ölelték meg rég nem látott csemetéjüket.

A program ezzel nem ért véget, mert a diákoknak és a kísérő tanároknak be kell számolniuk az eseményekről, értékelniük kell a kint töltött időt.

A jövő tanévre is tervezünk mobilitást, reményeink szerint újra Spanyolországba, de most más helyszínre.
További képeket a Galériában találtok: Valencia 2014

A programról részletes beszámoló található a következő oldalon: http://valenciabamentunk2014.tumblr.com/