Kísérőtanári beszámoló

(6. számú melléklet)

 A Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola 2013 májusában kapott értesítést arról, hogy a TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY által meghirdetett „Az egész életen át tartó tanulás” LEONARDO DA VINCI alprogramra beadott pályázata sikeres és ennek keretében 2013. október 20 – november 16-ig 16 fő tanuló (6 fő Villanyszerelő, 4 fő autószerelő, 4 fő fodrász és 2 fő magasépítő technikus) 2 fő kísérőtanárral Valenciába utazhat szakmai gyakorlatra.

Iskolánk másodszor vett részt Leonardo mobilitási programban. A kiutazás lehetőséget adott arra, hogy kipróbáljuk magunkat küldő intézményként ezen az új területen. Ezáltal olyan kompetenciákat szereztünk, amelyek a következő kapcsolatteremtés és kiutazás során nélkülözhetetlenek. Megtapasztaltuk, hogy milyen egy külföldi intézménnyel együttműködve külföldön boldogulni, munkát végezni. A sikeres pályázat és a megvalósult kiutazás vonzó lehet az iskolánkba jelentkező tanulók számára, mert jövőre is szeretnénk Leonardo mobilitásban részt venni. Ezáltal a beiskolázási esélyeink javulnak.

A diákoknak lehetőségük volt kipróbálni magukat az iskolai tanműhely falain kívül, más országban, igazi munkahelyen, ahol a kommunikáció nyelve nem magyar. Ez a munkatapasztalat mindenképp nagy előnyt jelent számukra a későbbi életükre nézve, hiszen van összehasonlítási, kitekintési alapjuk. Az önálló élet, a családjuktól távol töltött négy hét megedzette, erősítette az önállóságukat, továbbvitte őket a felnőtté válás folyamatában.

A diákok gyakorlati helye vállalkozásoknál volt, ahol kettesével vagy egyedül voltak elhelyezve. A 6 villanyszerelő 4 különböző hotelben dolgozott, karbantartási és villanyszerelési munkákat végeztek. A Gran Valencia Hotelben Ambrus Adrián és Nieder Csaba dolgozott 10:00-18:00. Ez egy 24 emeletes hotel volt, ahol a diákok segítettek a felmerülő villanyszerelési problémák megoldásában. A Hotel Silken Puerta Valencia-ban Jászberényi Imre és Váradi Péter dolgozott 10:00-18:00-ig. Ez egy négy csillagos, hét emeletes hotel, ahol elektromos eszközöket, szerelvényeket javítottak, karbantartottak. A Petit Palace Germanian Hotelben Kovács János dolgozott. Javította a hat emeletes szálloda elektromos hálózatát 9:00-14:00. A Petit Palace Bristol Hotelben Palkó Martin dolgozott egyik nap 9:00-14:00, másik nap 16:00-20:00. (Ez a két szálloda azonos tulajdonoshoz tartozott, és mindkettőben ugyanaz volt a karbantartó.) A négy autószerelő két vállalkozásnál volt gyakorlaton. Balogh Máté és Nyerges Tamás a Nissan Almenar Valencia szakszerviznél dolgoztak 8:00-13:30 vagy 15:00-18:00. Kántor Ákos és Kövecses Patrik az Abirent nevű cégnél dolgoztak 9:00-13:30 vagy 17:00-22:00. Itt kisteherautókat, minibuszokat javítottak. Bagdi Vivien és László Brigitta az ICON fodrászszalonban dolgoztak 10:00-20:00, de délben két óra sziesztájuk volt. Bíró Nikolett és Kisander Ramóna Paco Romero fodrászatában dolgoztak 10:00-18:00. A két magasépítő technikus, Csábi Zalán és Györgye Edgár a fogadóintézmény vállalkozásánál dolgoztak, 10:00-14:00, egy épület felújításában vettek részt.

2013. október 20-án érkeztünk Valenciába, elfoglaltuk a szállásunkat, felfedeztük a környéket. Másnap, hétfőn az állásinterjúkra került sor. Az első hétvégén meglátogattuk a Mercado Centralt, a székesegyházat, felmentünk a harangtoronyba, megnéztük az Azuyelo múzeumot. Este másik szállásra költöztünk. Vasárnap strandra mentünk. A második szombaton a Művészetek, és a tudományok városába mentünk, megnéztük az Oceanografic-ot, a L'Hemisferic-ben egy filmet, meglátogattuk a Museo de Ciences Principe Felipe-et. Vasárnap ellátogattunk a Mestalla Stadionba. Délután szabad program volt. Harmadik szombaton megnéztük a kirakodóvásárt, a Torreádor arénát, az Északi pályaudvart, a Selyembörzét, városkaput (Torres de Serranos), este étteremben vacsoráztunk. Vasárnap buszos városnézésen vettünk részt, elmentünk a Bioparkba. A hazautazás hétvégéje vásárlással, készülődéssel telt.

A gyakorlat október 21-én kezdődött általános tájékoztatóval, majd munkahelyi interjúkkal. Itt megbeszélték, hogy milyen munkát kell végezni, kell-e munkaruha. A villanyszerelőknél, autószerelőknél, fodrászoknál szükség volt a velünk hozott munkaruhára és munkacipőre, a magasépítő technikusok számára nem volt előírt öltözet. A vállalkozások vezetői azt nézték meg, hogy a diákok beszélnek-e angolul, megértik-e az utasításokat spanyolul, illetve milyen a hozzáállásuk. A diákokat folyamatosan értékelték a munkahelyükön különböző szempontok alapján.

Mind a fogadó, mind a küldő intézmény mind pedig a diákok számára pozitív tapasztalat volt az együtt töltött négy hét, ami bizalmi alapot biztosít ahhoz, hogy a következő években is együtt tudjunk működni.

Szekszárd, 2014-07-01

            Talabos Gáborné, kísérőtanár
            Simon Józsefné, kísérőtanár